Emmi Pikler

Pedagogische visie Emmi Pikler

Op de kinderdagverblijven van Kiem werken we volgens de pedagogische visie van Emmi Pikler. Volgens deze kinderarts en pedagoge zijn alle baby's van nature nieuwsgierig en leergierig. Je baby ontwikkelt zich het beste als hij of zij zoveel mogelijk zelf mag proberen, en in eigen tempo zichzelf en de wereld kan ontdekken. Wij begeleiden en ondersteunen jouw kind hierbij.

Echte aandacht en respectvolle verzorging
Als jouw kind zich veilig en vertrouwd voelt, zal hij of zij zich vrij bewegen en zelfstandig leren spelen en proberen. Hechting is het allerbelangrijkst volgens Pikler. Respectvolle verzorging en communicatie horen daar zeker bij. Daarom krijgt jouw baby heel veel aandacht van onze vaste medewerkers: we geven een flesje op schoot, spelen en knuffelen, en we maken echt contact met jouw kind.

Bewegen en spelen
We geven kinderen veel bewegingsvrijheid. Niet vastgezet in een wip- of loopstoeltje, maar in een veilige ruimte vrij bewegen, liggen, draaien, pakken en kruipen. Baby's en dreumesen krijgen de tijd en de ruimte om te proberen, ook als het niet meteen lukt. Door het zelf te doen, met aanmoediging van de pedagogisch medewerker, leert jouw baby op zichzelf te vertrouwen en zelfstandig te spelen. Een prachtige basis om op te groeien met zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde.

Website Emmi Pikler

“Wanneer we de mogelijkheden van het kind en zijn zelfstandige activiteit vertrouwen en hem voor zijn eigen leerontwikkeling een ondersteunende omgeving bieden, is het tot veel meer in staat dan over het algemeen aangenomen wordt." Emmi Pikler